De buiging: spel?

Een beetje overal kan je lezen of horen dat een buiging een uitnodiging is van de hond om te spelen.

Maar zijn we wel zeker dat het alleen om spel gaat? 🙂

 

Ik kan voor uren interacties van honden observeren, en de dynamieken die bij deze interacties ontstaan en zich ontwikkelen, …
En degenen die me kennen, weten dat ik me niet graag beperk tot wat algemeen bekend is of tot wat algemeen bepaald en/of aanvaard is als waarheid, maar dat ik me daarentegen heel graag verdiep in mijn observaties, dat ik mijn verkenning heel graag verderzet en dat ik me graag altijd nieuwe vragen stel.

Ik was verrast door het aantal keren waar de honden de buiging maken, en nog meer verrast van het aantal keren waar het niet om spel gaat, maar eerder om een wil van de hond om de andere te onderbreken, om hem op afstand te houden of om hem te verzetten.

 

Bij de uitdieping van mijn observaties ben ik op zoek gegaan naar onderzoeken die op dat vlak uitgevoerd werden.

Volgens Turid Rugaas maken honden de buiging als kalmerend signaal (in dit geval blijft de hond immobiel, terwijl hij in een speelfase “huppelt”).

Alexa Capra, die zich al jaren bezighoudt met communicatie, voegt er een variant aan toe; deze variant ziet de buiging als een «imponerend gedrag waar de hond een karakter- en fysieke kracht op de proef stelt, zonder de agressieve component » (cit.).

Deze laatste observatie is degene die ik hier wil voorstellen, daar ze de minst bekende is onder de mensen.

Foto 1

 

 

Foto 2

Foto 3

 

Op foto 1 probeert Zenci (de zwarte australische herder) via een « splitting » de bull terrier te verzetten, die te opdringerig is tov de labrador, terwijl de labrador tevergeefs alle interacties met de bull terrier probeert stop te zetten.
De buiging was in dit geval maar een begin voor Zenci, die andere strategieën heeft moeten gebruiken om haar doel te bereiken en om de labrador eindelijk te kunnen bevrijden 🙂 (foto’s 2 en 3).

 

foto 4

foto 5

Op foto’s 4 en 5 gaat het om een buiging die eerst te maken heeft met bezit en territorialiteit, en die de intentie en de actie veroorzaakt zoals ze door Alexa Capra uiteengezet worden.
Er is enerzijds een wil om de andere te verzetten en op afstand te houden van een voorwerp. Tao, de Australische herder (rechts op de foto), heeft een stok gevonden (die hij achter hem heeft gelegd) waarvan hij zou willen genieten zonder gestoord te worden.

Hij wil dus de X Pyrenese herdershond op afstand houden van zijn stok. En hij wil ze anderzijds verzetten tot buiten zijn persoonlijke ruimte zodat hij in alle rust van zijn stok kan genieten.

Zoals het hier het geval is geweest, gebeurt het dat de 2 honden tegelijk een buiging maken (foto 4); de buiging kan gevolgd worden door één of meerdere sprongen naar voor, waardoor één van de twee de kans krijgt om de andere te verzetten (zoals het hier het geval was op foto 5, waar Tao de andere hond heeft kunnen verzetten dankzij verschillende buigingen en sprongen naar voor).

In andere gevallen gebeurt het dat de 2 honden uiteindelijk in een confrontatie terechtkomen.

Er zijn nog veel meer communicatie-elementen op deze foto’s. We zullen de verschillende aspecten van communicatie uitgebreid bespreken tijdens de dag « Wat de honden ons vertellen. Laat ons eens beginnen bij het luisteren 🙂 » die op 16 april 2016 te Silly en op 23 april 2016 te Boom zal plaatsvinden.

Als je meer info wenst over die dag, kan je een mailtje sturen naar dogbalance.zenci@gmail.com of regelmatig onze website http://dogbalance.net (je kan je rechts bovenaan de site inschrijven om nieuws te krijgen via mail) of onze Facebookpagina https://www.facebook.com/DogBalance/ raadplegen.

 

Intussen nodig ik jullie uit om de verschillende situaties te observeren waar je hond de buiging maakt. Het is niet altijd simpel om ze correct te interpreteren, maar de verschillende boodschappen die ze kan doorgeven maakt ze bijzonder interessant om te observeren zodat je je hond (en andere honden 🙂 ) beter kunt begrijpen.

Cet article, publié dans Articles, est tagué , , , . Ajoutez ce permalien à vos favoris.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s