Heb je al eens van tai chi gehoord?

In 2015 gaan we regelmatig een persoon in de kijker zetten; het gaat niet noodzakelijk om iemand die samen met honden bezig is, maar wel iemand die door zijn/haar passie bijdraagt tot het welzijn van mensen, dieren en natuur.

De eerste persoon die ik in de bloemetjes wil zetten ligt me nauw aan het hart; het is iemand die van het leven houdt, zich inzet voor haar roeping en die door haar spontaneïteit en haar gezonde enthousiasme de mensen op een natuurlijke manier bekoort.

Zo’n inspirerende mix van rustige energie en enthousiasme kon ik uiteraard niet voor mezelf houden! 🙂

Het is dus met heel veel vreugde dat ik jullie Lucia Laurijsens voorstel.

Lucia heeft in september 2014 voor het eerst beginnersgroepen tai chi begeleid.
Ze onthult hieronder een paar facetten van zichzelf. Laat je door haar woorden meenemen naar haar inspirerende wereld, en ENJOY! 🙂

Hoe zou je tai chi beschrijven?

Enkele omschrijvingen van tai chi die mij aanspreken zijn: « meditatie in beweging » en « de optimale dynamische balans van yin en yang in beweging ». Yin en yang, twee tegengestelde krachten die aanwezig zijn in al wat is, waarbij yin steeds overgaat in yang en yin steeds weer geboren wordt uit yang.

De basisprincipes van tai chi zijn ontspanning, bewuste natuurlijke ademhaling, verbinding met hemel en aarde en soepele weerstandsloze beweging. Al deze principes zorgen voor het opbouwen van energie. Het is vanuit die energie dat we in tai chi ons lichaam gaan bewegen en niet vanuit spierkracht. Diepe ontspanning, soepele bewegingen, stabiliteit, steeds meer energie, een eindeloos proces dat de gezondheid van lichaam en geest bevordert.

In welke omstandigheden heeft tai chi je pad gekruist en op welke manier heeft het je leven veranderd?

Heel mijn leven ben ik met beweging bezig geweest, turnen, volleybal, fitness. Tot op een dag mijn leven grondig overhoop gegooid werd en ik geconfronteerd werd met beperkingen van mijn lichaam. Ik zat fysiek en mentaal volledig aan de grond. Iemand gaf mij een flyer die mij uitnodigde om gratis kennis te maken met tai chi in het park van Aartselaar. Tai chi… een woord dat altijd al tot mijn verbeelding sprak. Nu 7 jaar later ben ik overtuigd dat deze bewegingsvorm mij geholpen heeft om rust en balans te vinden. Via ontspanning en opbouwen van energie is ook mijn lichaam terug sterk geworden. Zoiets wil je uiteraard doorgeven aan andere mensen. Ik ben dan ook heel blij dat ik binnen Inner Motion de kans krijg om groepen te begeleiden.

Ik mocht dit jaar voor het eerst beginnersgroepen begeleiden in de Schorre. Begin september 2014 werden 2 groepen gevormd van 13 en 15 deelnemers, beide heel divers in samenstelling maar ik was heel blij om vast te stellen dat er na 1 trimester al een heel gezellige sfeer heerst in beide groepen, de meesten gaan dan ook verder naar het tweede trimester.

Ik kan me voorstellen dat er nog mensen zijn die tai chi willen ontdekken. Worden er nieuwe beginnersgroepen georganiseerd?

Om nog meer mensen de kans te geven om kennis te maken met tai chi start ik inderdaad een nieuwe groep op vanaf 5 januari op maandagavond van 19u tot 20.30u. Kennismaken kan op 5 januari om 19u in de Binnenspeeltuin van de Brasserie De Schorre.

Ook in Aartselaar zal Inner Motion een nieuwe groep beginnen op donderdagavond.

Voor meer inlichtingen kan je mij bereiken op lucia@inner-motion.be en op 0496/11 42 46

Is tai chi voor iedereen toegankelijk?

Tai chi is toegankelijk voor iedereen omdat iedereen oefent binnen zijn eigen grenzen. Er zijn verschillende organisaties die zich richten tot bepaalde doelgroepen zoals Rekanto, de stichting tegen kanker die gratis lessen geeft aan mensen tijdens en na kanker.

De samenstelling van mijn eigen groepen is heel verscheiden, jonge dertigers zowel als mensen die te maken krijgen met fibromyalgie en cvs, zeventigers, mannen en vrouwen van verschillende leeftijden, sporters… Het belangrijkste is dat iedereen zijn eigen grenzen respecteert en oefent binnen zijn eigen mogelijkheden.

Is tai chi iets wat je snel aanleert of is het eerder – zoals de relatie en verbinding met de hond – een proces waardoor je altijd blijft evolueren?

Als je mij de vraag zou stellen wanneer ben je een volleerd taichi’er dan zou ik meteen antwoorden: nooit.

Tai chi is een proces waardoor je steeds meer evolueert en daardoor steeds meer mogelijkheden ziet om te evolueren.

De eerste jaren zal je meer bezig zijn met de techniek van de uiterlijke bewegingen en later ga je in dezelfde oefeningen steeds meer evolueren, verdiepen en verfijnen en steeds meer in contact komen met je natuurlijke beweging, je authentieke yin yang balans. Ik hoor mijn leraar nog wekelijks zeggen dat hij steeds verder evolueert.

Gezien de opvallende gelijkenissen met het gezamenlijke groeiproces van mens en hond, denk je dat tai chi nuttig kan zijn of iets meer kan betekenen voor mensen die hun leven delen met een hond?

Tai chi is een weg om steeds nauwer in contact te komen met je authentieke zijn en vandaar uit te leven. Met respect voor het authentieke zijn van al wat leeft. Net zoals in een kind vind je in een hond dit pure authentieke zijn terug. Zoals jouw leuze zegt: vrij om te zijn!

Cet article, publié dans Articles, Meditation, est tagué , , , , , , , , , , , , , , , , . Ajoutez ce permalien à vos favoris.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s