Mindful luisteren en authentiek aanwezig zijn als sleutels tot transformatie van je relaties

(Pour la version francophone, cliquez ici).

In onze drukke en prestatiegerichte maatschappij zijn we vaak geneigd om veel en vaak te praten. Vaak beginnen we zelfs “strategisch” te praten in de hoop dat we gehoord, gezien en aanvaard worden door anderen. Dikwijls is er niet veel plaats meer voor het échte luisteren.

Wat als we het nu eens trager aanpakken en meer gaan luisteren naar anderen (honden inbegrepen natuurlijk!)?

Vaak kijkt men naar een bepaald gedrag van de hond (dat men vaak niet zo leuk vindt) en geeft men er een interpretatie aan, enkel en alleen op basis van dat gedrag, zonder rekening te houden met al de andere aspecten van het leven van die hond en zijn gezin.
Maar een hond die naar buiten vliegt telkens als er een deur open is, vertelt ons meer dan dat we gewoon de deuren moeten dichthouden; een hond die op wild jaagt vertelt ons niet dat zijn “jachtinstinct” zo groot is dat we hem voor de rest van zijn leven aangelijnd moeten houden, en een hond die aan de lijn blijft trekken vertelt ons niet dat hij niet geïnteresseerd is om te leren. Klinkt één van de bovenstaande voorbeelden bekend? 🙂

Maak je geen zorgen, je bent niet de enige en het is niet zo erg als wat je zou kunnen denken. Het betekent gewoon dat je waarschijnlijk je luistervaardigheden en je mindful aanwezigheid kan verfijnen 🙂 Heel boeiend en leuk dus!! Je hebt ineens extra goede voornemens voor 2015!! 🙂

Als je helemaal aanwezig bent bij de andere (dat het nu een hond of een persoon is), ben je mindfulness aan het toepassen, in de relatie met de andere maar ook voor jezelf. Als je mindful en intuitief luistert naar je hond of naar iemand anders, weet je wanneer je gewoon moet ontvangen, en wanneer je iets moet zeggen of doen.

Luisteren met oren, hart en ziel en zonder oordeel verbreedt je perspectieven, zorgt voor meer helderheid in je geest, geeft je dieper inzichten en geeft je dus meer mogelijkheden. Je relaties – met je hond of met andere personen – worden hierdoor echt getransformeerd.
In het geval van de hond die door open deuren buitenvliegt, jaagt of trekt aan de lijn (en dit geldt voor duizend andere voorbeelden), ga je door mindful te luisteren ontdekken wat effectief aanleiding geeft tot zo’n gedrag. Je zal niet meer « vastzitten » in het gewone gedragspatroon. Door meer helderheid in je geest, ga je dus ook meer in staat zijn om adequate oplossingen te bieden die tot het welzijn van je hond gaan bijdragen, en als gevolg ook tot het welzijn van jullie gezin.

Hier zijn al een paar dingen waar je over kan nadenken om je luistervaardigheden en je mindful aanwezigheid te verfijnen:

1) Denk aan de manier waarop je interacties met je hond of met andere mensen vandaag verlopen zijn. Was je helemaal aanwezig en heb je diep geluisterd naar hen, of was je al bezig met de gedachten wat je erna nog allemaal moest doen?

Wat heeft ervoor gezorgd dat je niet optimaal kon luisteren, en hoe zou je je luistervaardigheden in de toekomst kunnen ontwikkelen en verbeteren?

2) Hoe zien je huidige luisterpatronen er uit?
Als je denkt aan je ideale aanwezigheid bij je hond en bij anderen, hoe ziet het eruit?

Als je meer meditatietips wil ontvangen om de relatie met je hond te verbeteren, volg onze blog (knop rechts bovenaan) en ontvang elk nieuw artikel in je mailbox!

Cet article, publié dans Articles, Meditation, est tagué , , , , , , , , , , . Ajoutez ce permalien à vos favoris.

Un commentaire pour Mindful luisteren en authentiek aanwezig zijn als sleutels tot transformatie van je relaties

  1. Ping : La présence authentique et l’écoute profonde comme clés de la transformation des relations | Dog Balance

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s