Het kwijt-spel – hoe begin je eraan

Het « kwijt »-spel baseert zich op de oefening rond het zoeken van verloren voorwerpen van Anne Lill Kwam, één van de bekendste professionals ter wereld op het gebied van nosework.

In het filmpje van mijn vorige artikel zal je merken dat ik altijd hetzelfde signaal gebruik (« perso », dat « kwijt » betekent), wat het verloren voorwerp ook is, dat de hond moet terugvinden.

Het signaal dat je voor dit spel gebruikt, in mijn geval dus « perso », betekent eigenlijk dat de hond dezelfde weg aflegt als degene die je net gedaan hebt, maar in de omgekeerde richting, en dat hij je de voorwerpen apporteert die jij kwijtgespeeld hebt, wat voor voorwerpen het ook zijn. De voorwerpen kunnen dus je sleutels zijn, maar ook je gsm, de leiband, je clicker, je handschoenen, het maakt niet uit 🙂 En het is dus niet nodig dat je hond de naam van die voorwerpen kent.

Daar de hond de weg aflegt in de omgekeerde richting, moeten de verloren voorwerpen op het padje of op de weg liggen, en dus niet naast de weg of in de struiken. In dit laatste geval zijn we met een andere nosework-activiteit bezig.

De enige voorwaarde voor het kwijt-spel is dat je hond al kan apporteren.

Ok, maar hoe begin je er aan, zal je denken 🙂

In de eerste fase ga je natuurlijk een speeltje of een voorwerp gebruiken waar je hond zot op is.

Als je gaat wandelen, kies een rustig plekje, hou je hond aan de leiband, laat hem het speeltje of voorwerp zien, laat het achter jou op de grond vallen, maar laat je hond het voorlopig nog niet gaan halen. Nodig hem uit om een paar stappen voort te zetten. Stap niet te ver, het is belangrijk dat de hond gefocust blijft op het voorwerp. Laat hem los en laat hem naar het speeltje gaan (gebruik voorlopig geen signaal). Als hij het jou brengt, geef hem enorm veel complimenten en ruil het voorwerp tegen een snoepje.

Voilà, je hebt je allereerste stappen gezet op het gebied van kwijt-spel 🙂

Deel je ervaring. Je kan je foto’s of filmpjes publiceren in de groep https://www.facebook.com/groups/229269323944250/?fref=ts . Deze oefening zal deel uitmaken van het Cross Training programma van volgende week 🙂

Hier is een filmpje van mijn hond Tao die een gsm terugvindt 🙂

Cet article, publié dans Articles, Cross Training, est tagué , , , , , . Ajoutez ce permalien à vos favoris.

Un commentaire pour Het kwijt-spel – hoe begin je eraan

  1. Ping : Het « kwijt -spel | «Dog Balance

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s