Als minder meer wordt

Tai Chi sprak al even tot mijn verbeelding maar voordat ik eraan begon, wist ik niet dat ik zoveel gelijkenissen zou vinden met mijn dagelijkse werk samen met honden en hun eigenaars.

De woorden die de Tai Chi lesgeefster vandaag uitsprak hebben bij mij een wow-moment veroorzaakt want ze drukte precies uit wat ik mijn klanten elke dag uitleg, maar met andere woorden.

Haar woorden waren “minder is meer” (bedankt Lucia voor deze simpele, maar voor mij betekenisvolle zin 🙂 ). Met de honden is dat precies hetzelfde!
Ik ben ervan overtuigd dat de meeste gedragsproblemen bij honden komen van niet-vervulde behoeften. Binnenkort schrijf ik nog een volledig en specifiek artikel over de behoeften van de hond, maar nu even kort: met behoeften bedoel ik dus niet alleen eten en drinken en een plasje doen, maar wel o.a. veiligheid, aanwezigheid, verkenning, ervaringen, sociale interacties, enz.

Als eigenaars geconfronteerd worden met probleemgedrag van hun hond, zijn ze vaak geneigd om nog “meer” te doen: meer nieuwe en drukke activiteiten, nog meer controle proberen te krijgen, corrigeren, roepen, …

Terwijl “minder” doen en gewoon bewust luisteren veel efficiënter en constructiever zou zijn.
Bewust luisteren naar de behoeften van je hond, naar wat hij je eigenlijk probeert te vertellen als hij probleemgedrag vertoont, kan voor jou deuren opendoen die je je nu zelfs niet kan voorstellen 🙂
Het opent deuren naar een fantastische relatie met je hond, maar ook naar een betere kennis van jezelf.

Geduld en vertrouwen zijn hier twee sleutelwoorden. Relatie betekent ervaringen, momenten, energieën, stilte, openheid, groei, kunnen wachten om de andere te kunnen begrijpen, om hem te kunnen ontmoeten ongeacht waar hij momenteel staat. Relatie is vertrouwen in onszelf en in de andere, vertrouwen in ons potentieel en in die van de andere. Relatie is de andere vrij kunnen laten om zichzelf te zijn, met respect voor zijn eigen identiteit.

Dus, als je je verloren en hopeloos voelt en de neiging krijgt om chaotisch en onbewust naar “meer” controle, naar “meer” drukke activiteiten, of gewoon naar “nog meer” te zoeken, sta gewoon even stil. Kom terug bij jezelf en kies bewust voor “minder”. Observeer eens wat de behoeften zijn van je hond als individu en bouw van daaruit de relatie op een bewuste manier op.

Nog vragen? Stuur gewoon een mailtje naar dogbalance.zenci@gmail.com en volg onze blog voor meer artikels over de behoeften van de hond, zijn motivaties, dogfulness, enz.

 

Cet article, publié dans Articles, est tagué , , , , , . Ajoutez ce permalien à vos favoris.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s