Een diepere band door het spel

Spelen is een natuurlijke houding, zowel bij honden als bij mensen. Door opnieuw in contact te komen met onze diepe natuur regenereren ons lichaam en onze geest, met als gevolg dat we ons beter voelen, dat we weer enthousiasme en levensvreugde ervaren, en dat we spontaner, ontvankelijker en creatiever worden.

Het spel in de relatie tussen mens en hond

Het spel versterkt niet alleen de band tussen mens en hond, het heeft een positieve invloed op de ontwikkeling en op de leerprocessen, op de motivaties, op de emoties, op de communicatie en op het gedrag.

In de opvoeding van de hond zijn we vaak veel te serieus. We focussen zodanig op hetgene wat we willen bereiken (de hond moet aan de voet lopen, mag niet trekken, moet onmiddellijk terugkomen als we hem roepen, moet het aangewezen voorwerp perfect apporteren, enz. enz.) dat we eigenlijk niet genieten van het prachtige avontuur dat we samen met onze hond delen tijdens de leerprocessen.

Het gebrek aan spel en aan plezier in de opvoeding sluit ons op in strenge en vaste schema’s, waardoor elke vorm van verandering of creativiteit onmogelijk wordt, wat heel vaak leidt tot blokkades, frustratie, gebrek aan interesse, of zelfs conflicten.

En als we nu al die gedragsvormen en oefeningen simpelweg zouden beginnen zien als nieuwe manieren om de relatie met onze hond te verkennen? In plaats van ze te zien als formaliteiten die we moeten vervullen, bekijk ze vanaf nu vanuit een ander perspectief en beschouw ze als fantastische opportuniteiten om de relatie verder te verdiepen, om elkaar beter te leren kennen vanuit oneindige verschillende hoeken.

Neem tijd om de oefeningen in stappen te verdelen, om je hond te observeren, om te proberen te begrijpen hoe hij leert. Apprecieer en waardeer zijn individualiteit, probeer je communicatie aan te passen aan de competenties die hij al verworven heeft en aan degenen die verder ontwikkeld moeten worden. Beperk je niet tot vooropgestelde sequenties, maar durf jezelf in vraag te stellen, en stel je hond speelse en leuke manieren voor om oefeningen te leren, zelfs (vooral!) de meest ingewikkelde.

Spelen is veel meer dan het gooien van een bal. De manieren om te spelen zijn oneindig, net zoals de voordelen van het spel.

Indien het correct uitgevoerd wordt, stelt het spel de hond in staat om te leren, om zijn zelfvertrouwen en zijn vertrouwen ten opzichte van zijn eigenaar te ontwikkelen, om met zijn emoties te leren omgaan, om zijn coördinatie, zijn aandacht en zijn concentratie te ontwikkelen, om nieuwe ervaringen op te doen, om zijn aanpassingsvermogen en zijn flexibiliteit te ontwikkelen, …

Maar vergeet ook niet om af en toe de prestatie en de doelstellingen opzij te laten om je te concentreren op het hier en nu, op het delen, op het verkennen van de relatie, op het samen zijn.

Zorgeloos en gedachteloos spelen en plezier beleven met je hond zal de deuren van vreugde, creativiteit en spontaneïteit weer opendoen voor je.

Waar wacht je nog op? Doe je hond zijn tuig aan, ga frisse lucht halen in de natuur en geniet van mooie speel- en deel-momenten met je hond 🙂

In een volgend artikel zullen we verschillende speelwijzen bespreken.

Heb je nog vragen over het spelen met je hond ? Stuur dan een mailtje naar dogbalance.zenci@gmail.com 🙂

Cet article, publié dans Articles, est tagué , , , , . Ajoutez ce permalien à vos favoris.

Un commentaire pour Een diepere band door het spel

  1. ivonne dit :

    It’s really very interesting. Well done Steph ;o)

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s