De cognitief-relationele aanpak die het verschil maakt

De cognitief-relationele aanpak is een holistische aanpak. Volgens de holistische aanpak zijn alle levensgebieden van een individu met elkaar verbonden. Elk van hen beïnvloedt de anderen, wat bijdraagt tot het algemene welzijn van dit individu.

In België is het gewoon om naar een hondenschool te gaan waar men commando’s leert tijdens oefeningen die we « controle-oefeningen » noemen: zit, lig, sta, voet, blijf, apporteren, enz.

Deze geleide oefeningen kunnen nuttig zijn, maar ze kunnen ook enorm beperkend zijn als ze enerzijds alleen uitgevoerd worden met de bedoeling om het leven van de eigenaar gemakkelijker te maken of om de hond gehoorzaam te maken, en als ze anderzijds niet aangevuld en verrijkt worden met andere veel belangrijkere leerprocessen en levenswijzen.

In het geval van een hond die gehoorzaamt als de eigenaar commando’s geeft, leert de hond alleen en uitsluitend commando’s uit te voeren als ze hem gegeven worden, maar hij leert niet hoe hij zijn eigen potentieel kan ontwikkelen, hij leert niet wat socialiseren allemaal inhoudt en hoe hij zelfstandig op een correcte manier kan omgaan met andere honden of mensen, hij leert ook niet om zich autonoom aan nieuwe situaties aan te passen zodat hij zelf voor het juiste gedrag kan kiezen in het dagelijkse leven; hij leert dus niet om de juiste beslissingen te nemen op een zelfstandige manier.

De focus van Dog Balance beperkt zich niet tot een opvoedingsprogramma met als doel een « hond die aan commando’s gehoorzaamt ». Het zou echt zonde zijn om het potentieel van de hond én de relatie op deze manier te beperken! Wij bieden een authentiek coachingsprogramma dat je zal aanleren hoe je een geweldige levensvriend kan worden voor je hond; je zal ook in staat zijn met hem een ware en authentieke relatie te ontwikkelen en te koesteren.
De cognitief-relationele benadering zorgt ervoor dat we een 360° aanpak bieden rond het welzijn van je hond en die van jou. Want als je fantastische resultaten wil halen en met je hond een geweldige relatie wil delen, dan gaat het welzijn van de ene niet zonder het welzijn van de andere.

Wat zal je tijdens het coachingsprogramma ontdekken en leren?

  • Je zal ontdekken wat de behoeften van je hond zijn (behoefte aan socialisatie, behoefte om bij het gezin te horen, om regelmatig te gaan wandelen, om kwaliteitsvoeding te eten, om te rusten, …) en hoe je ze optimaal kan beantwoorden.
  • Je zal dagelijkse routines leren creëren waardoor je hond bewust zal zijn van zijn plaats binnen je gezin.
  • Je zal zijn taal leren begrijpen, alsook zijn signalen van stress of ongemak; je zal ook op een correcte en gepaste manier met hem leren communiceren.
  • Je zal op een correcte manier leren reageren op verschillende soorten gedrag die je hond in allerlei situaties van het dagelijkse leven vertoont.
  • Je zal hem aanleren met zijn emoties om te gaan, en zelf tot rust en sereniteit te komen als het nodig is.
  • Je zal ontdekken hoe je hem kan aanleren flexibel en zelfzeker te zijn, alsook hoe je zijn competenties kan ontwikkelen waardoor hij zich op een zelfstandige manier zal kunnen aanpassen aan de verschillende situaties die hij tegenkomt.
  • Je zal leren hoe je de ervaringen en het leefbagage van je hond rijker kan maken zodat hij over steeds meer keuzemogelijkheden beschikt wanneer hij voor een nieuwe, onbekende situatie staat.
  • Je zal ontdekken hoe je met hem in verbinding kan zijn in alle omstandigheden, zonder dat je kracht, macht, intimidatie of onaangename stemtonen moet gebruiken.
  • Je zal leren met hem verbinding te maken door meer vlotheid en natuurlijkheid in je bewegingen te creëren en door je empathie, je focusvermogen, en je aanwezigheid te verbeteren.
  • Je zal ontdekken hoe je met hem een authentieke relatie kan ontwikkelen en onderhouden, die jullie beiden zal doen groeien en evolueren op jullie levenspad.

Tijdens dit coachingsprogramma zal je niet alleen je hond leren opvoeden of heropvoeden, je zal ook een reeks technieken ontdekken die je in staat zullen stellen je eigen vaardigheden en competenties te verbeteren waardoor je niet alleen de ideale eigenaar of eigenares, maar ook een betere persoon zal worden in alle opzichten.

Cet article, publié dans Aanpak, est tagué , , , , , , , , , , , , , , , , , . Ajoutez ce permalien à vos favoris.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s